U wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem dnia codziennego. Może być przygotowywana na różne sposoby, od małego espresso, przez 2x większe doppio, aż po różne rodzaje przelewu o czym można byłoby pisać bez końca. W zależności od rodzaju przygotowania kawy uzyskamy różną ilość kofeiny.
Jak zatem działa kawa, a konkretnie kofeina zawarta w kawie i jaki ma to wpływ na trening?
Kofeina powoduje zwiększone wydzielanie dopaminy, noradrenaliny i glutaminianu. Działania dopaminy nie trzeba nikomu tłumaczyć, natomiast wzrost glutaminianu powoduje lepszą regenerację mięśni po treningu, a wzrost poziomu noradrenaliny zwiększa czujność, koncentrację, a także zapamiętywanie oraz podnosi poziom skurczowego oraz rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi. W niektórych przypadkach może uczestniczyć przy wzroście poziomu tlenku azotu co przekłada się na siłę skurczu mięśni.
Spożywając kofeinę razem z produktami węglowodanowymi (8g kofeiny na kg masy ciała) przyśpiesza odbudowę glikogenu mięśniowego.
Oprócz tego co powyżej, kofeina pomaga:
- zwiększyć wytrzymałość mięśni
- poprawić prędkość ruchu i siłę mięśni,
- poprawia sprint, skakanie i wydajność w rzucaniu, a także szeroki zakres ćwiczeń aerobowych i beztlenowych charakterystycznych dla danej dyscypliny sportu.
Toksyczne działanie kofeiny:
Żeby nie było tak, że kofeina zawarta w kawie ma same pozytywne działanie to okazuje się, że może również działać toksycznie, kiedy przesadzi się z jej ilością:
Objawy toksyczności kofeiny obejmują lęk, pobudzenie, bezsenność oraz mogą naśladować inne zaburzenia afektywne. Spożycie kofeiny w dużych dawkach może prowadzić do drżenia, tachykardii i stanów lękowych, często związane jest z przyjmowaniem leków z kofeiną lub suplementów diety.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462044/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7777221/